Boksen als interventie

 

Boksen als interventie voor coaches

Boksinterventies is een opleider voor  coaches, therapeuten, begeleiders docenten, jeugdwerkers en trainers die willen leren werken met het boksen als interventie. 

Boksen is erg populair. Dat merken we ook in de wereld van de hulpverlening. Steeds meer hulpverleners pakken de bokshandschoenen erbij. Toch zijn er nog veel vragen over het inzetten van deze interventie. “Wat kan je doen? Hoe zien de werkvormen eruit? Wat doe je als hulpverlener? Hoe weet je welke boksvormen helpend zijn? Hoe werk je veilig? En hoe kies je de juiste werkvorm bij de hulpvraag?”

Boksinterventies leidt hulpverleners op zodat zij boksen effectief toe  kunnen passen binnen hun eigen werkgebied. Boksen als interventie is een ervaringsgerichte manier om te werken binnen de hulpverlening. Boksinterventie kan individueel en in groepsverband worden toegepast. 

Weerstand tegen verandering

Een hulpvraag is altijd gericht op het bereiken van verandering in het leven van de cliënt.  En bij verandering komt altijd weerstand naar voren. Blijkbaar kan de cliënt niet zelf door de weerstand heenkomen. Door hier op een ervaringsgerichte manier mee aan het werk te gaan, kan de cliënt de weerstand of blokkade aanpakken. Dit maakt de weg vrij voor verandering. Door middel van alleen maar praten is dat een stuk moeilijker. 

Weerstanden worden door middel van het inzetten van een werkvorm opgezocht en daar wordt vervolgens mee gewerkt. Door ervaring kunnen er nieuwe inzichten ontstaan, kan er met nieuw gedrag geëxperimenteerd worden en kun je je bewust worden van je lichaam. Je kan de strijd met de weerstanden en blokkades kan aangaan. 

 

Janneke is 21 jaar. Ze wil zich graag sterker voelen. Haar hulpvraag was om te leren haar eigen mening te geven en niet meer bang te zijn voor wat anderen van haar vinden. Na een gesprekje kwam naar voren dat ze vaak over haar grenzen laat lopen maar dat ze wel goed voelt wanneer dit gebeurt. Ze durft het echter nog niet aan te geven. Het eerste werkdoel was dan ook: “Ik kan stop zeggen op het moment dat iemand over mijn grens heen gaat”. Janneke kon alles heel goed verwoorden tijdens het gesprek, ze kon ook duidelijk verwoorden hoe ze het wel wilde en wat ze dan zou moeten zeggen en doen. Dit kwam omdat ze de weerstand niet voelde. Janneke begon met een pittige warming-up. De begeleider heeft haar fysieke grenzen opgezocht en wat bleek Janneke deed alles mee terwijl ze bijna om viel, hierin gaf ze haar grenzen ook niet aan. Na deze terugkoppeling gaf ze aan dat ze dit wel voelde maar niet durfde toe te geven dat ze het niet vol hield; de weerstand was gevonden en sterk aanwezig op dat moment. Janneke heeft aangegeven dat ze eigenlijk liever tot 80% van haar kunnen zou gaan tijdens een werkvorm. De opdracht was om aan te geven op het moment dat ze op 80% zat. Daar heeft Janneke mee geoefend tot het voor haar gewoon was om te zeggen. Ze was door de angst heen gegaan en had ervaren dat er niets vervelends gebeurde op het moment dat ze haar grens aangaf.

Zelf aan de slag?

Wil je zelf leren hoe je boksinterventies in jouw werk als coach kunt toepassen? Doe dan mee aan de cursus Begeleider boksinterventies. Daar leer je alles wat je moet weten om boksinterventie in jouw werk te integreren.

 
Scroll naar top